18 Eki 2012

BAYRAM MENDİLİ


Bugün Tontişimin okulunda bayramlaşma var. Çocuklara bayram geleneklerini anlatmak için çok güzel bir yöntem uyguluyorlar. Dün sınıflarda bayram temizliği yaptılar, bayram öncesinde evlerde temizlik yapılır diye onlarda kendi sınıflarını temizlemişler. Tontişin anlatmasına göre erkekler camları temizlemiş, masaları çekmiş güç isteyen işler yapmışlar, kızlar yerleri silmiş:))Öğretmenleri de bugün ikram edilmek üzere şekerleri hazırlamışlar.  Bu organizasyon başında öğretmenimiz beni aradı, biz babaanne ve dedemiz ile aynı evde yaşadığımız için bu gün için kendilerinin okula gelip gelemiyeceklerini sordular ve bizimkilerde kabul etti . Sınıfta birkaç öğrencinin daha babanne ve dedesi gelecek sanırım minikler de onların ellerini öpecekler.. Ben ilk duyduğum an itibariyle bayıldım bu fikre ve madem geleneksel bir olay çocuklara anlatılacak birazda ben birşey katayım istedim ve o gün hemen mendil arayışına giriştim.  Sonunda Denizli de mendil üretimi de yapan Reyhan Tekstile ulaştım , sağolsun yetkili Ercan Bey hemen ilgilendi ve İstanbul da Mahir Havlu nun sahibi Mahir Bey in telefonunu verdi.  Mahir Bey sağolsun aynı gün kargoya verdi mendillerimi dün bana ulaştı.   
Akşam hepsi bir güzel katlandı, ütülendi ve kutuya yerleştirildi.
İnşallah memnun kalır miniklerimiz.






Bu mendilleri ararken ben karşıya gitme fırsatım olmayınca herşeyi, telefon ve internet yardımı ile yaptım. Mendil sorduğumda "e ıslak mendil var" dediler birkaç yerde, ben kumaş mendil istiyorum diyince onların devrimi kaldı diye tepki bile veren oldu:) Ama yılmadım buldum, bulmuşken baya aldım. Asıl istediğim kendilerinden desenli kenarları dilimli olanlardandı ama bulamadım. Karşıya geçtiğimde bu araştırmaya devam edeceğim. Bu mendillerden (kendinden desenli ve kenarları dilimli) nerede bulunabileceğini bileniniz var mı acaba?

Eskilerde yaşamak değil, eskiyi yaşamak güzel....

Hepimize güzel günler dilerim.

11 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Ogretmenin "bayram temizligi" gelenegini cocuklara hatirlatmasi guzel birsey ama keske bu kadar kapsamli temizlik yaptirmasaymis. Herkese kendi oturdugu sirayi temziletseymis yeterdi bence. Yazik cocuklara :)

Esen Can dedi ki...

Harika, çok hoşuma gitti bu okulda bayramlaşma fikri, ne güzel düşünmüşler ;)
Mendil verme fikrine ben de bayılırım, içine şeker ya da toka olursa daha bi şahane ;))
Bence kumaş mendilleri bi mahalle arasındaki tuhafiyelerden sorun, oralarda vardır bence, iyi bayramlar şimdiden, mutlu musmutlu bayramlar hatta :)

tülin dedi ki...

Ne güzel düşünmüşsünüz.Ben de Ankara Samanpazarında kenarı renk renk çizgili olanlardan görmüştüm geçenlerde.
Şimdiden size ve ailenize mutlu bayramlar.

Yücel Eser Bandırmalı dedi ki...

En son gittiğimde Eminönü'nde sokak tezgahında satıyorlardı.Görünce ben de geçmişi hatırladım ve ilerlemişken geri dönüp aldım mendillerden.Sanırım siz de rahatlıkla aradığınız özelliktekileri de bulabilirsiniz.Şimdiden iyi bayramlar diliyorum size...

Harikalar Atölyesi dedi ki...

Sevgili Dilara Hanım;
Zaten tenefüslerde dahil silinen sınıfın neresini temizlediler bilmem... Ama benim Tontiş çok ömutlu geldi biz ağır işleri yaptık sandelyelerimizi çektik demez mi:) Sandalyede kısa tabure:) Kendinize çok iyi bakın, güzel işlerinizi sürekli takişp ediyorum...

Harikalar Atölyesi dedi ki...

Sevgili Esen Can; Mahalle arasında inanın baktım yoktu:) Bulacağım ama azimliyim

Harikalar Atölyesi dedi ki...

Sevgili Tülin Hanım; Ankara ya gelince Samanpazarına uğramayı çok istiyorum, bakarsınız orada da buluruz. Size de mutlu bayramlar

Harikalar Atölyesi dedi ki...

Sevgili Yücel Eser Bandırmalı; Paylaşımınızı değerlendireceğim, eminönünde ben mağazalardan istedim ama seyyarlarda hiç aklıma gelmedi. Çok teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

Okulda bayramlaşma fikrini çok sevdim,mendil fikride çok güzel, bende Eminönü'nde bulabileceğinizi düşünüyorum.Şimdiden iyi bayramlar..

Harikalar Atölyesi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Harikalar Atölyesi dedi ki...

Sevgili Mehtap Hanım;
Eminönü seferi için hazırlıklara başlıyayım bencede:)